Det er tid til varme hveder igen 🤓
Selvom Store Bededag ikke længere er en helligdag/fridag, synes jeg man skal holde fast i traditionerne 🥰 særligt i bagetraditioner! 😁
Man spiser varme hveder som en dansk tradition aftenen før Store Bededag – det vil sige torsdag aften, fordi Store Bededag var en helligdag, hvor alt arbejde, herunder bagning, var forbudt 🚫☝🏼
Historien bag:
Store Bededag blev indført i Danmark i 1686 som en særlig bededag, hvor man skulle faste, bede og hvile – en dag, hvor butikker og bagerier skulle holde lukket. Derfor begyndte bagerne at bage hvedeknopper (også kaldet “hveder”) dagen før, så folk kunne købe dem og varme dem op derhjemme på selve helligdagen.




Traditionen i dag:
Selvom Store Bededag i 2024 blev afskaffet som officiel helligdag i Danmark, lever traditionen med de varme hveder videre. Det er blevet en hyggelig og nostalgisk markering af dansk kultur – lidt som fastelavnsboller til fastelavn eller risengrød til jul.
Hvad er en hvede?
En hvede er en blød, sød bolle – ofte lavet med hvedemel, smør og mælk – der flækkes og ristes, og typisk spises med smør. Navnet “hvede” kommer netop af, at de er lavet med det finere hvedemel, som tidligere var lidt af en luksus. Bare ikke for os 😅🥹
Jeg laver den selvfølgelig ikke med hvedemel, men har fundet den bedste glutenfrie opskrift som jeg glæder mig til at bruge hvert år. Jeg bruger den faktisk også til almindelige fødselsdagsboller fordi den er så god 🇩🇰🤓
I dagens anledning brugte jeg en, for mig, ny hvidt brød melblanding fra ‘freee’ som jeg har bestilt hos Løvegården. Den kan jeg virkelig anbefale 👍🤓 Det er måske blevet nogle af de bedste og mest velsmagende hveder jeg nogensinde har bagt! 😋
Opskriften er her i min samling 🤓👍
Jeg havde ikke mere end 50 g Maizena, men tog 50 g kartoffelmel oveni og det har fungeret fint 👍


De skal selvfølgelig køle af, ristes og have et ordentligt lag smør på 😋✨🥰
God aften med varme hveder og selvfølgelig Eurovision Song Contest på DR1 kl 21 🥳 Sissal MÅ videre med den stemme!!