– En dansk boeuf bourguignon med rødvin, bacon og rodfrugter
Når efteråret kalder på simremad og duften af noget, der hygger helt ned i maven, så er denne gryde svaret.
Den er inspireret af den klassiske franske boeuf bourguignon – men jeg har givet den et dansk twist og mit eget strejf af nostalgi og varme.
Møre tern af kalveculotte vendt i krydderier og glutenfrit mel, stegt med bacon og krydret med røget paprika, timian og enebær. Rødvin, rodfrugter og løg får lov at simre i flere timer, så smagen bliver dyb og rund.
Til sidst får retten et lille smil med på vejen i form af cocktailpølser og perleløg, der giver den en uhøjtidelig charme.
Server den med kartoffelmos, ris eller et godt stykke luftigt brød – og et drys frisk persille på toppen.

🧂 Ingredienser – ca. 10 personer
2 kalveculotter
6-7 gulerødder
4 pastinakker
1 bakke champignon
1 glas perleløg
½ flaske rødvin
½ dåse tomatpuré
600 ml kogt vand + 1 oksebouillonterning
6-7 løg
5-6 fed hvidløg
1 pakke bacon i tern
2 pakker cocktailpølser
1 dusk frisk timian
3 dl glutenfrit mel
2 tsk røget paprika
Salt og peber
1-2 spsk pulled pork- eller BBQ-krydderiblanding
5-6 laurbærblade
8-10 let knuste enebær
Frisk persille til pynt
👨🍳 Fremgangsmåde
👨🍳 Fremgangsmåde
Forbered kødet: Puds culotterne og skær dem i tern. Vend dem i en frysepose med mel, paprika, salt, peber og krydderiblanding. Lad det trække på køl i 3-4 timer.
Stegning: Steg bacon sprødt i en stor gryde. Kom kødet i og brun det godt af på alle sider.
Grøntsager og krydderier: Tilsæt løg, hvidløg, timian, laurbærblade og enebær. Steg til løgene bliver blanke, og tilsæt derefter gulerødder, pastinak og champignon.
Rødvin og simring: Rør tomatpuré og rødvin i, og lad det koge lidt ind. Hæld bouillonen ved, og lad retten simre på lavt blus i ca. 1½–2 timer under låg.
Afslutning: Tilsæt cocktailpølser og perleløg de sidste 20 minutter. Smag til med salt, peber og evt. lidt ekstra paprika.
Servering: Server med kartoffelmos, ris eller glutenfrit brød – og et drys friskhakket persille.
🌾 Glutenfri tip
Jeg bruger glutenfrit mel fra Schär til at vende kødet i – det giver både en god jævning og en let sauce.
Vil du have den helt cremet, kan du røre 1 spsk majsstivelse ud i lidt koldt vand og tilsætte det 10 minutter før servering.
💚 Næringsoverslag pr. portion (ca. 450 g)
(Beregnet efter 10 portioner)
Energi: ca. 520 kcal Protein: 37 g Kulhydrat: 20 g Fedt: 30 g Kostfibre: 4 g